Boeken

Spontaan Ghettofeest

Op de grens van Amsterdam en Amstelveen, onder een aanvliegroute van Schiphol, ligt Uilenstede, een wooncomplex voor studenten bestaande uit een flink aantal non-descripte torenflats. Zo’n jaar of vijftig inmiddels alweer wordt hier gewoond, gefeest, gestudeerd (een beetje), gekookt (veel pasta), gezopen (heel veel), geneukt, geruzied en ook springt er wel eens iemand naar beneden. Tal van gebeurtenisssen, teveel om op te noemen, vonden hier in de afgelopen jaren plaats. De auteur verbaast zich erover dat hier relatief weinig over in de letteren, of wat daarvoor doorgaat, te vinden is. Onder het motto ‘meer Uilenstede in de literatuur’ schreef hij ‘Spontaan Ghettofeest,’ een verhaal over een merkwaardige gebeurtenis uit 1978 die uitliep op een huldeblijk aan een politicus. Naast ‘Naar het strand,’ dat ook op Uilenstede speelt, bestaat de bundel uit verhalen over soldaten die zich vervelen, een hospita met het hart op de tong, naïviteit in Marrakesj, een psychose, corruptie: het zesde boek van Guillaume van den Berg staat kortom voor een avond onvertogen leesplezier.’

Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 82
ISBN: 9789 4646 577 46
Prijs: 15,45
Geïnteresseerd? Bestel hier

Het Martelinstituut
De middelbare school is het ergste wat je in een gemiddeld westers bestaan kan overkomen. Leraren zijn gek, lui, saai, vies, snappen niet dat je ’t niet snapt of regeren met ijzeren vuist. Routineus raffelen ze hun lesje af of proberen wanhopig orde te houden. Guul van Bergen, de hoofdpersoon in ‘Het Martelinstituut,’ overleeft het, maar heeft er acht jaar voor nodig om aan de dagelijks marteling te ontkomen. Nuancering is zinloos, want het gaat om de beleving van een adolescent. En het feit dat we het hier over twee middelbare scholen aan het einde van de jaren ’60 en begin jaren ’70 van de vorige eeuw hebben, geeft aan dat de mythe van de ‘goeie ouwe tijd’ niet bestaat.
Jaar van verschijnen: 2017
Aantal pagina’s: 144
ISBN: 9789402240818
Prijs: 19,99 inclusief verzendkosten
Geïnteresseerd? Bestel hier

Neder – Afrika, een novelle over de andere jaren ’80, speelt zich af in Amsterdam en Kampala. Hoofdpersonen zijn Guul van Bergen en Willem Montis. Guul van Bergen worstelt met zijn geloof. Hij wil ‘iets doen’ om het verschil te maken en organiseert een vrijwilligerskamp in Oeganda. Maar hij komt er achter dat de dominee voor wie de vrijwilligers werken een charlatan is. De andere hoofdpersoon, Willem Montis, is werkstudent en wil eindelijk wel eens afstuderen. Ook moet hij nog een stukje schrijven. De twee hoofdpersonen kennen elkaar niet, maar hun werelden vloeien in elkaar over als het onthutsende einde nadert.
Jaar van verschijning: 2008
Aantal pagina’s: 206
ISBN: 9789088346675
Prijs: 17,95
Geïnteresseerd? Bestel hier.

Help! Word ik werkloos? Troost en advies in onzekere tijden.
De individuele werknemer in een groot bedrijf ziet vandaag de dag bewegingen om zich heen die weinig goeds voorspellen. En op een dag is het misschien zover. Ontslag. Ontslagen worden is extra zuur voor de oudere werknemer. De laatste jaren is het makkelijker geworden om oudere werknemers te ontslaan. Dit gegeven houdt geen rekening met de bereidheid van werkgevers om oudere werknemers aan te nemen. Guillaume van den Berg maakte het zelf mee. Hij beschrijft zeven manieren die bedrijven hanteren om zich van grote groepen werknemers te ontdoen, maar ook zeven manieren om weer aan het werk te komen.
Jaar van verschijning: 2009
Aantal pagina’s: 114
ISBN: 9789088348693
Prijs: 15,95
Geïnteresseerd? Bestel hier.

Ver trekken de treinen is een zoektocht in gedichten. Woorden zoeken naar taal en de zin van het leven. In deel één van de bundel is de dichter de vertolker van een filosofische, lakonieke, en soms wat zwaarmoedige kijk op het leven. Wat is de zin van het shoppen in een winkelcentrum, een toren langs een snelweg, de geschiedenis van het communisme of een liedje van Drs. P? In deel twee worden woorden uitgerekt of in stukjes gehakt, uit elkaar getrokken of naast elkaar gezet. Ver trekken de treinen: om in een vertrekkende, stilstaande of ver-trekkende trein te lezen.
Jaar van verschijning: 2011
Aantal pagina’s: 48
ISBN: 9789461765338
Prijs: 13,95
Geïnteresseerd? Bestel hier.

Een leven als vriend. Memoires van Syb de Lange (1930-2018) , dominee, studentenpredikant. 

Syb de Lange, die eerder als dominee had gestaan in Den Burg (Texel) en Deventer, kreeg als studentenpredikant in Amsterdam een zekere bekendheid met zijn ‘Bijbelspelen’, een soort eenakters waarbij hij op expressieve wijze, zoals hij dat zelf zei, ‘de Bijbel speelde.’ Deelname aan een symposium over homotheologie, en met name de recensie in dagblad Trouw van de bijdrage van De Lange in een bundel gewijd aan dat symposium, leidde tot enorme ophef in gereformeerd Nederland. Er werd opgeroepen tot een veroordeling maar daar kwam het uiteindelijk niet van. Het raakte De Lange zeer, maar hij was geen geknakte persoonlijkheid. Zo zette hij zich tot op hoge leeftijd in voor vluchtelingen en speelde verdienstelijk toneel.

Jaar van verschijning: 2020
Uitgeverij: EON Pers/De Zaak Haes  Amstelveen (www.zaakhaes.nl)
Aantal pagina’s: 96
ISBN: 9789077246924
Oorspronkelijke prijs: 17,50. Heden: 08,00 euro (incl. verzendkosten).
Geïnteresseerd? Stuur een mail aan: guidovandenberg26@gmail.com

In 2011 leverde Guillaume tevens een bijdrage aan het boek Annakerk, een baken in de tijd 1928 – 2011. (Uitgeverij Totemboek Amstelveen, 2011)

Comments are closed.