Hakken

Ze kwamen gelukkig op tijd, de hakken. Hakken, voor de leek verklaard, zijn schoenen met hoge hakken en niet uitsluitend die verhogingen onder je hiel. Het woord ‘hakken’ is in dit geval dus een pars pro toto. M’n dochter had stad en land afgelopen om de juiste hakken te kopen die precies moesten passen bij haar galajurk. Er zijn hakken , zo legde ze uit, van vijf, acht, tien en zelfs vijftien centimeter. Helaas kon ze de juiste hakken niet vinden. Gelukkig leverden de ervaringen in het winkelcentrum voldoende expertise op om bij een bekend Duits postorderbedrijf (dat onlangs een prijs heeft gewonnen voor de meest irritante TV-reclame) de juiste hakken te bestellen. Het werden hakken van negeneneenhalve centimeter. Sinds de komst van de doos waggelt m’n dochter nu regelmatig hoog door het huis, want ze is natuurlijk wel zo slim om ze in te lopen.

En vandaag is dan de grote dag. Het kerstgala. Stress bij m’n dochter, die verkouden werd en hoestend naar school is gefietst. Maar dat kerstgala gaat door. Vanmiddag haren doen, opmaken en gekibbel tussen moeder en dochter. Gelukkig moet ik werken en hoef ik dochterlief alleen maar naar het juiste adres te brengen. Op dat adres wachten drie giebelende zenuwachtige vriendinnen die toch maar weer andere mascara op willen doen of het haar anders, en vier schouderophalende jongens die televisie kijken of zitten te gamen op hun smartphone. Daarna komt de limo voorrijden. De Hummer-limo is het niet geworden, want die was al weg. Dan maar een gewone limo, alle kosten gedeeld, twintig euro per persoon. ‘O ja’, zei een meneer van de school, aldus m’n dochter, ‘die limo kon de bocht niet halen om bij het jongerencentrum voor te rijden’. ‘Ach, dan loop je dat kleine stukje vanaf de bocht naar de ingang toch,’ zei ik. ‘Wat kan het jou verder schelen, die limo is toch betaald?’ ‘Ja, als het maar niet regent,’zei m’n dochter, ‘en het is natuurlijk leuker om bij de ingang uit te stappen.’ Inderdaad. Het scheelt weer een paar stappen gewaggel. Want reken maar dat die hakken uit gaan. Er is namelijk niet op te dansen, op die hakken. Dansen doe je namelijk gewoon op kousen of blote voeten.

Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*