Druiven, oliebollen, vuurwerk

In Spanje gaat het zo. Je zorgt dat je precies twaalf losse druiven onder handbereik hebt en wanneer de klok twaalf slagen slaat, slik je bij iedere slag een druif door, exact twaalf seconden lang. Als je dat allemaal goed gedaan hebt zal het komende jaar je voorspoed en geluk brengen. In het Latijns-Amerikaanse land waar m’n echtgenote vandaan komt,  stop je vóór dat de klok twaalf slagen slaat een biljet of wat munten in je schoen. Nadat  het nieuwe jaar is aangebroken, haal je het geld weer uit je schoen en het zal je in dat nieuwe jaar financieel voor de wind gaan. In Nederland overheersen oliebollen en vuurwerk. Naar verluid wordt per hoofd van de bevolking in Kampen, tot voor kort de  gereformeerde hoofdstad van Nederland, het meeste vuurwerk afgestoken, zo hoorde ik op de radio. Een ander land waar Oud en Nieuw passeert met kruitdamp en knallen is Denemarken. In Frankrijk is vuurwerk echter weer strikt verboden. Maar, zo werd in datzelfde radioprogramma gemeld, daar neemt het aantal auto’s dat rond Oud en Nieuw in de fik gaat, onrustbarende vormen aan.

Rituelen. Welke rituelen? Druiven, oliebollen, vuurwerk, een munt in de schoen? Of ook, maatregelen treffen. Inmiddels behoren vuinisbakken op een veilige plek zetten en het afplakken van de brievenbus ook tot de vaste rituelen. Jaren geleden kwamen we een keertje na het Oud en Nieuw vieren bij vrienden thuis en vonden een zwartgeblakerde deurbel en een rokende vuilnisbak voor de deur. Dat ik er niet eerder aan gedacht had. In Amsterdam, zo herinner ik me uit de tijd dat ik nachtdiensten draaide bij de toenmalige PTT, stonden tijdens Oud en Nieuw zowat alle papierbakken te roken, een enkele stond zelfs helemaal in de fik. Geen brandweer te zien natuurlijk, want die had wel wat anders te doen. Inmiddels worden alle papierbakken afgesloten en de brievenbussen van Post NL van speciale smalle gleuven voorzien.

Oké, we hebben het weer overleefd. Nu het jaar ‘13’ nog. Niks gewonnen in de Staatsloterij en gisteren de restanten van Oudejaarsavond opgegeten.  Straks nog even een oude oliebol opwarmen.     

 

Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*